Proč při krájení cibule pláčeme? Pravda vás zaskočí

Zažili jsme to všichni. Pálivý pocit v očích a masivní slzení často doprovází nejedno krájení cibule. Proč je ale tomu tak? Dá se tomu nějak předejít? Důvod, proč pláčeme, je, že významnou složkou cibule je i síra, resp. její sloučeniny. Při krájení cibule nožem narušujeme jednotlivé buňky, ze kterých se uvolňují enzymy v plynné formě. Ty na vzduchu reagují s našimi slzami a v oku nám mimo jiné sloučením vzniká i kyselina sírová, která způsobuje zmíněné nepříjemné pocity.

Oko na situaci reaguje produkováním dalších slz, které, pokud v krájení cibule stále nepřestáváme dále reagují. Výsledkem je masivní slzení, a tehdy nám už obvykle pomůže jen rezignovat a urychleně odejít ze „zamořené“ kuchyně.


Pokračovat na další článek
Diskuze
Článek napsal: Nex
Přidáno:
Čtenáři nejvíce čtou
Příspěvky z Instagramu